Deze mensenmogen gezien worden

Ermelo van Nu 1 februari 2015


Kunstveiling voor speeltoestellen 

foto: Dick Haan

Stichting wil Ghanese kinderen in beweging krijgen

ERMELO – Zaterdag 7 februari is er vanaf 13.30 uur in ECHOS Home ‘De Schakel’ in Ermelo een veiling waar schilderijen en beelden worden verkocht. Door middel van deze veiling willen Henk Bralts en Dick Haan geld bijeen brengen om hun doelen ten behoeve van kinderen in Ghana kunnen verwezenlijken. Haan en Bralts zijn mede-initiatiefnemers achter Support4Ghanesekids, een particulier initiatief.

Voor hun werk (ziekenhuis St Jansdal) reisden zij af naar het Ghanese ziekenhuis St Mary’s Hospital en bezochten zij ook het UNHCR Refugee Camp. De mannen werden getroffen door de beperkte speel- en sportmogelijkheden voor de kinderen. ,,Je ziet dat kinderen doelloos in een hoekje zitten,” vertelt Haan, gepensioneerd cardioloog en net terug van een Ghana-reis. Hij wilde graag kinderen in beweging krijgen. Samen met onder anderen Henk Bralts richtte hij daarom Support4Ghanesekids op.

Speeltoestellen

Ziekenhuis St Jansdal is al ruim twintig jaar verbonden aan St Mary’s Hospital, een klein ziekenhuis dat met steun van het Harderwijkse ziekenhuis zorg van een steeds hogere kwaliteit kan bieden. ,,Maar naast Healthcare is het ook belangrijk te kijken wat we kunnen doen om de jeugd een betere toekomst te bieden,” vertelt Bralts. Met het geld dat de stichting Support4Ghanesekids ophaalt, kunnen speeltoestellen worden gemaakt zoals een glijbaan of een klimrek. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om te voetballen en te spelen. ,,Sport stimuleert de jeugd in hun ontwikkeling. Ze worden zelfstandiger, leren dingen ontdekken en ontwikkelen zelfvertrouwen.” Haan toont kleurrijke foto’s die hij tijdens zijn reizen in Ghana maakte. Foto’s van kinderen die enigszins timide kijken, en die later bellen blazen. Treffende foto’s van kinderen die spelen met de westerse ‘loombandjes’. ,,Je ziet wat het met kinderen, maar ook met hun ouders doet,” aldus de cardioloog. Zijn fotoreportage brengt het kwetsbare leven in het St Mary’s Hospital in beeld. ,,Vreugde en verdriet liggen hier heel dicht bij elkaar,” vertelt de arts. Ook Henk Bralts is geraakt door zijn reiservaringen. ,,We willen van onder af aan beginnen met een speeltuin bij het ziekenhuis,” vertelt hij. Hoofd Functieafdeling Henke Bralts, die ook ervaren woodcarver is, wil samen met een aantal jongeren bankjes maken. ,,Ik ben daar al bomen aan het regelen.”

Veiling

Fundraising moet de stichting helpen om doelen bij het ziekenhuis en in het kamp te realiseren. ,,Het geld dat we ophalen met de kunstveiling wordt aangewend voor speelfaciliteiten bij het ziekenhuis in Drobo en voor het UNHCR Refugee Camp, aan de grens met Ivoorkust,” vertelt Bralts. De toestellen worden gemaakt door lokale timmerlieden, zodat het tevens een impuls geeft aan de lokale economie. Hij is dan ook blij dat er al een aantal enthousiaste kunstenaars hun medewerking hebben toegezegd. ,,John Spek heeft een werkje en zijn oeuvreboek beschikbaar gesteld,” zegt Bralts. Daarnaast worden er aquarellen van Arie Jekel, werken van Annelies Haan en ‘Het meisje met de parel’ van Ineke ter Horst geveild. De kunstwerken zijn te zien op www.support4ghanesekids.com. Iedereen is van harte welkom zaterdag 7 februari in Echo’s Home aan de Leuvenumseweg 68 in Ermelo. De aanvang van de veiling is om 13:30 uur. Ermelo van Nu zal het project van deze stichting de komende maanden blijven volgen.


De Stentor 9 februari 2015


Ermelo van Nu 22 april 2015


Woodcarver maakt speeltuin met lokale kunstenaars

foto: Dick Haan

'Sport stimuleert jeugd in ontwikkeling'

ERMELO – Aanstaande zondag vliegen Dick Haan, gepensioneerd cardioloog, en Henk Bralts, hoofd Functieafdeling naar Ghana om in Drobo speelgelegenheid te creëren voor de kinderen in het St Mary’s Hospital. Zij doen dit voor de stichting Support4Ghanesekids.

Haan: ,,Als grote verrassing hebben we een echt portable echoapparaat mee. Hoe Henk dat weer geregeld heeft, is een verhaal apart. Maar we verheugen ons er nu al op het daar in het ziekenhuis te overhandigen.” Henk Bralts, die fanatiek woodcarver is, gaat er met lokale kunstenaars aan de slag. ,,Henk heeft tekeningen gemaakt om een geweldig artistiek speeltuintje te maken op het ziekenhuisterrein,” legt Haan uit. ,,Materialen worden in Ghana ter plekke aangeschaft. Zo hoort het, vinden wij.” Iedere ochtend gaan de mannen buiten aan de slag, voordat het echt te heet wordt. ,,Het liefst willen we ook in het UNHCR Refugee Camp een soortgelijk project plannen. ,,Voor dat kamp zijn we overigens ook bezig om een bekende voetbalclub te enthousiasmeren ons te helpen een echt volwaardig voetbalteam te gaan trainen. Dat willen we realiseren. Ook staat er een massa artikelen op verscheping naar Ghana te wachten om de kinderen daar in dat kamp alle mogelijkheden te geven creatief en recreatief bezig te zijn.”

Speeltoestellen

Ziekenhuis St Jansdal is al ruim twintig jaar verbonden aan St Mary’s Hospital, een klein ziekenhuis dat met steun van het Harderwijkse ziekenhuis zorg van een steeds hogere kwaliteit kan bieden. ,,Maar naast Healthcare is het ook belangrijk te kijken wat we kunnen doen om de jeugd een betere toekomst te bieden,” vertelt Bralts. Stichting Support4Ghanesekids wil zorgen dat er speeltoestellen worden gemaakt zoals een glijbaan of een klimrek. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om te voetballen en te spelen. ,,Sport stimuleert de jeugd in hun ontwikkeling. Ze worden zelfstandiger, leren dingen ontdekken en ontwikkelen zelfvertrouwen.” De mannen hebben veel zin om naar Drobo af te reizen. ,,En vrees niet, of doe dat maar wel,” lacht Dick Haan. ,,We zullen jullie informeren met veel foto’s en video’s.” Ermelo van Nu zal de komende weken dan ook een update van het werk van de Ermeloërs in Ghana publiceren.


De Stentor donderdag 16 juli 2015


De Stentor maandag 14 september 2015Ermelo van Nu 14 september 2015


Cheap Sleep sponsort Ghanese kinderen

eigen foto

Melle en Bregje geven doorkijkjes in kijkdoos

ERMELO/ HARDERWIJK - De Ermelose Melle en Bregje Kijk in de Vegt maakten met hun 'kijkdoos' de meest creatieve hut voor de Cheap Sleep-actie van het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV). Deze organiseerde van vrijdag op zaterdag een grote sponsoractie voor de Stichting Support 4 Ghanese Kids.

Leerlingen uit klas 1 tot en met 6 lieten zich sponsoren om een nacht door te brengen op het sportveld bij de school in zelfgemaakte hutten van karton en plastic. De UNESCO-leerlingenwerkgroep nam de organisatie voor een groot deel op zich en wist een gevarieerd programma in elkaar te zetten. In een uur tijd werd afgelopen vrijdag het sportveld van het CCNV aan het begin van de avond omgetoverd in een huttendorp. Sommige leerlingen kwamen met een gericht plan en hadden thuis al veel voorbereid, anderen hadden gewoon veel karton meegenomen en knutselden ter plekke wat in elkaar. Melle en Bregje hadden, geïnspireerd door hun achternaam, een 'Kijkdoos' gemaakt, en gaven geïnteresseerde bezoekers enthousiast een rondleiding langs diverse door'kijk'jes.

Veiling

De avond werd na het bouwen officieel geopend door dhr. Teeninga, wethouder van onderwijs. Na de opening door de wethouder was het woord aan oud-profvoetballer Bert Konterman. Hij schonk de school een shirt met handtekeningen van de hele selectie van FC Twente, aangevuld met die van oud-Feyenoorder Paul Bosvelt en oud-Ajacied Edgar Davids. Tijdens een veiling later op de avond bracht dit shirt € 130 euro op. Bert Konterman verzorgde daarna de aftrap van het voetbaltoernooi. Er was een herenpoule en een damespoule, met in beide poules een team bestaand uit CCNV-medewerkers. In de damespoule overheerste de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Tijdens de sportieve wedstrijden liet het team van CCNV-medewerkers zich niet onbetuigd. Bij de heren ging het er fanatieker en harder aan toe. De winnende teams werden getrakteerd op taart en bloemen. Leerlingen konden later op de avond ook een djembé workshop (foto)volgen (gesponsord door de Sternhof).

Sponsoren

Dezelfde avond werd het sponsorbedrag van € 5497,84 bekend gemaakt en overhandigd aan dhr. Dick Haan, voorzitter van Support 4 Ghanese Kids. Mede door dit sponsorbedrag is het nu voor 10 leeftijdsgenoten uit dit kamp definitief mogelijk om vanaf oktober middelbaar onderwijs te gaan volgen. Doordat een aantal lokale ondernemers een deel van de kosten van het voedsel, prijzen en activiteiten voor hun rekening nam, werd er ook tijdens de actie nog extra geld opgehaald voor de stichting. De Jumbo, Istanbul Market, IJssalon Everto, het Stoepje, Slagerij Van Beek en de Plus (Ermelo) droegen bij aan het eten en drinken. Prijzen voor de winnaars van het voetbaltoernooi, de mooiste hutten en de hoogste sponsoropbrengsten werden geleverd door Broodje Kok, de Boterlap en Koping Flora. Univé sponsorde een pannakooi en het podium.

Smaakt naar meer

Na een korte, koude nacht moest het huttenkamp al weer worden afgebroken en opgeruimd, waarna de leerlingen huiswaarts keerden. Voorzitter Dick Haan, die 's nachts ook in een zelfgemaakte hut tussen de leerlingen bivakkeerde, sprak van een "perfecte sfeer" en vond het "fantastisch om te zien dat kinderen die elkaar pas een paar weken kennen al zo samenwerken". Hij droomt samen met rector Elly Bakker al verder: "We gaan onderzoeken of we een langdurige samenwerking tussen het CCNV en Support 4 Ghanese Kids voor elkaar kunnen krijgen". Voor de leerlingen smaakte deze actie in ieder geval naar meer: zij vroegen al naar de volgende datum om die in hun agenda te kunnen zetten!
De Stentor vrijdag 13 november 2015Ermelo van Nu 14 november 2015

eigen foto

'Solidariteit als bijdrage aan de vrede'

ERMELO - Dick Haan, voorzitter van de stichting Support 4 Ghanese Kids tekende donderdag een samenwerkingsovereenkomst met het Christelijk College Nassau-Veluwe. Deze school gaat de komende drie jaar tien kinderen in een vluchtelingenkamp in Ghana ondersteunen, zodat ze voortgezet onderwijs kunnen volgen. De Ermelose Haan is blij met deze constructieve samenwerking.

Dit Harderwijkse college hield al een aantal acties waaronder Cheap Sleep, waarbij leerlingen van onze school zelf met karton een slaapplaats voor de nacht gemaakt hebben. Hiervoor werden ze gesponsord en de opbrengst van deze actie was een groot succes. Het CCNV heeft de status van Unesco-school en dit project past helemaal bij Unesco: solidariteit als bijdrage aan de vrede. In het voorjaar gaan de leerlingen Allard Huizinga en Jasmijn Hobbel en hun docent Evelien van Laar naar het vluchtelingenkamp om te kijken wat er precies gedaan kan worden en wat nodig is.


Nunspeet Huis aan Huis november 2015interview bij "Harderwijk FM" 13 januari 2016

interview "HK13 dd 1-2-2016

De Stentor 15 februari 2016

De Stentor 15 maart 2016interview bij "Harderwijk FM" dd 13-4-2016

De Stentor 12-5-2017

De Ermelose cardioloog Dick Haan in gesprek met een Ghanese arts over kinderen met hartproblemen © Dick Haan

Ghanese kids zoeken veiligheid in Ermelose handen

Dick Haan (68) uit Ermelo was aan het werk in Afrika met het onderzoeken van Ghanese kinderen met hartkwalen, toen er een foto op zijn mobiele telefoon oplichtte. Zijn kleinzoon Michiel was geboren. Een roze wolk van een baby.

De tranen sprongen in zijn ogen, toen Haan de foto van zijn eerste kleinkind zag, op het moment dat hij een Afrikaanse baby in zijn handen had met een hartprobleem. 'Kind geboren in een omgeving met alle zorg en kansen. De wereld bestaat uit maximale en simultane contrasten en tegenstellingen. En op dat moment krijg ik dus hier gewoon weer het volgende brokje prognostische ellende te zien', schreef hij in zijn reisverslag aan het thuisfront.

Inmiddels is de Ermeloër terug uit Ghana en zet hij de resultaten van zijn reis op een rij. ,,Dit kan best een uitgebreid netwerk worden,'' concludeert de gepensioneerde cardioloog, die sinds 1983 werkte in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. In Ghana helpt Haan kinderen, samen met de Stichting Support4GhaneseKids. Niet alleen kids met hartproblemen, maar ook kinderen in een vluchtelingenkamp van UNHCR.


Henk Bralts en Dick Haan aan het werk in de St Alban's Clinic in Ghana © Dick Haan

Het project met de hartzorg lijkt uit te groeien tot een grote klus, merkt Haan. Hij was op pad met medisch technicus Henk Bralts en heeft op verschillende plekken Ghanese kinderen onderzocht. Diagnose stellen en echo's maken gebeurt met een apparaat dat Haan zelf naar Ghana bracht. ,,De leverancier heeft de machine bijna voor niks aan ons verkocht. Gedoneerd eigenlijk. Ik kende het bedrijf dankzij mijn netwerk bij St Jansdal. ''

Haan kreeg kinderen onder de echo die dringend een hartoperatie nodig hebben. Zelf opereert hij niet, omdat hij zich dan als arts moet registreren in Ghana. Hij  verwijst de patiëntjes door naar de organisatie Safe a Child's Heart  uit Israël, die wel kinderen opereert in Ghana.

,,Onze samenwerking gaat leiden tot een hoop werk. In het noorden van Ghana zijn de Israëliërs niet actief, want zij werken vanuit de hoofdstad Accra. Maar ze willen graag met ons samenwerken. We hebben nu in twee ziekenhuizen diagnoses gedaan. Van de 38 kinderen hebben we er 22 doorverwezen voor een operatie. In Afrika komen meer kinderen voor met hartproblemen dan bij ons omdat in Nederland beter gescreend wordt. Prenataal al, maar ook na de geboorte. Bij een ruisje of afwijking wordt meteen ingegrepen. In Afrika niet. Dus er is veel te doen. Als andere ziekenhuizen horen van ons project, zal de toestroom groot worden. Dit was onze tiende reis, maar zeker niet de laatste.'' 


UNHCR-Ghana 27-6-2017

Dutch Medical Team Funds Two Refugee Startups in Fetentaa Camp

New Story: Tuesday, June 27th, 2017

Mr. Derek Haan, handing over donated items to refugees at Fetentaa

It was a bright May afternoon in Fetentaa Refugee Camp, as hundreds of women, men, girls, and boys trooped to the camp community center; the unmistakable rhythm of Ivorian music blared over the loudspeakers of the camp public address system.

Amidst excitement and dancing, the master of ceremony announced the reason for the gathering;

“Today is a joyous day,” he said.  “We are here today to inaugurate two refugee companies formed with the assistance of the Dutch cardiologists who have been our benefactors for the past four years.”

The two refugee companies being inaugurated; a tailoring group and a farming group were the brainchild of retired Dutch Cardiologist, Derek Haan and his foundation, Support 4 Ghanese Kids, after extensive consultation with their partners, the Catholic Diocese of Sunyani, and refugee beneficiaries of the project.  Besides material and technical support to these two companies, the Dutch team with the support of the Catholic Diocese of Sunyani has committed to assist the beneficiaries in finding a market for their products through their extensive network in Ghana, Netherlands and beyond.

In order to appreciate the excitement of both benefactor and beneficiaries, we will have to take a journey back into time, to the year 2013, when a Medical team from Saint Jansdal’s hospital in Netherlands, on a visit to the Saint Mary’s Hospital in Drobo heeded to a suggestion by the Catholic Bishop of Sunyani, Rev. Matthew Kwasi Gyamfi to visit the Fetentaa refugee camp.

“We have some refugee brothers and sisters in Fetentaa Camp, and they are likely to have some heart disease due to the trauma they faced,” he told the medical team.

Though their mission was to support the St. Mary’s hospital with medical assistance and capacity building as they have routinely done for the past 27 years, the medical team agreed to visit the camp.  As they toured the camp, Rev. Gyamfi explained the socio-economic situation faced by the refugees to the visiting doctors. Being touched by what they saw and heard, they asked what they could do to assist.

Aside from medical assistance which was the expertise of the team, Rev. Gyamfi proposed that the team looked into the possibility of helping with educational scholarships since the refugees were here for a long stay.  “The best way to dismantle the camp is through education,” he said.  “Once the young ones get educated, they will begin to move out of the camp in search of jobs, and that will lead to the gradual dismantlement of the camp.”

The very next year, the Dutch medical team returned to Ghana, this time with Fetentaa camp a prominent feature on their itinerary.  The team came along with students and teachers from a school in Netherlands who donated some toys and recreational items to camp residents.  During that trip, they conducted medical screening for many refugees, and cases that required further treatment were followed up at Saint Mary’s Hospital in Drobo and Berekum Hospital.

“The students and teachers upon interacting with the refugee school kids left as ambassadors and they went to appeal to their fellow student and teachers.  That’s how they started to appeal for funds,” said Rev. Gyamfi.

The next time the team returned they came with computers and educational items.

They subsequently registered an NGO, by name Support 4 Ghanese kids through which they have been raising funds for refugee children in Fetentaa.

Dutch Medical Team and official of the National Catholic Secretariat

Seeing that there was no assistance for refugee kids to pursue secondary education, the Bishop with the assistance of the Dutch team instituted a scholarship scheme for refugee children who had passed the junior high school exams.  As a result, 10 refugee kids were granted scholarships to pursue secondary school education in 2015 with a commitment to sponsor another 10 every year over the next six years.

The next visit of the medical team coincided with the withdrawal of general food distribution across all refugee camps in Ghana.  This had resulted in a drop in enrollment in school as well as a potential decline in the nutritional status of the school children.  To salvage the situation, the Bishop pitched the idea of running a school feeding program for refugee children, where they are provided with one good meal per day, to enable them to grow and develop their minds, and most importantly to increase enrolment and retention in school.  The team quickly bought into the idea and had sponsored the school feeding programme from April till December 2016 after which the refugee camp school has been enrolled onto the national school feeding programme sponsored by the government of Ghana.

The decision to sponsor the school feeding programmeaffected the number of refugee children who would receive scholarships for senior high school in the year 2016, as it reduced the number to six instead of the 10 as has been previously planned.

In an interview with Derek Haan, Board Chairman of Support 4 Ghanese kids, he stated that “The original idea was to provide a scholarship for 10 students per year for six years, however when we realized there was a problem with food, we decided to sponsor the Bishops school feeding for a year.”

He explained that as the needs of the refugees grew, they realized that in order for their assistance to be sustainable, there was the need to focus on empowerment so that refugees can generate enough money to sponsor their own children to attend school.  They, therefore, after consulting with the refugees and other stakeholders on the ground enlisted refugees to form companies based on their needs.  The two start-ups that emerged out of these discussions were a tailoring company as well as a farmers group.

Hank Bralts, a medical technician by training and a member of the board of the NGO stated that “With these initiatives in place, we are hoping that they are able to gain a little bit of money to sponsor their own kids to go to school. It is our hope that after six years we do not still need to be here to provide this support.”

The impact of the good work done by the Dutch Medical team over the past three years was so far reaching that you could hardly find any individual living in the camp who had not been touched directly or indirectly by their benevolence.  In addition to that, during their 2015 visit, they extended their largesse to residents of the other three refugee camps in Ghana who were transported to Saint Mary’s Hospital in Drobo to undergo free eye screening and treatment.

From health and nutrition, education and recreation, ICT and most recently income generation activities, Support 4 Ghanese kids have really left an indelible mark in the lives of the refugees living in Ghana, especially those living in Fetentaa Camp.  In the words of Gohoula Gbagbo Amos, a member of the refugee leadership committee, “The Dutch, be it cardiologist or the other teams have treated heart and eye problems, and most recently women who had problems with their wombs were treated.  They provided glasses, or cataract surgery and treated fibroid as needed.  Everybody was given a chance to see them without any discrimination.”

He went on to outline the other interventions which the team have made including the scholarship for refugee children to attend Senior High School, the school feeding, the donation of computers and furniture for the computer lab, sports equipment and all other things which had culminated in the formation of the two refugee companies which were being inaugurated on this day.

The head of the tailor group speaking on behalf of the two groups thanked the Dutch team for their support over the years, and the trust which they had reposed in them.  “We would like to thank you for your donations.  You have shown great trust in us, and in return, we promise to produce something good to make you proud of us,” she said.

Camp Management and UNHCRused the occasion to thank the Dutch team for their benevolence remarking that the move could not have come at a better time than now when things had become difficult.  They urged beneficiaries to put things to good use so that the benefits can be felt by other persons.

In addition to the equipment and material provided to the two refugee companies, the Dutch team also donated assorted sports items and clothes to the camp.

Assorted items donated by Dutch team

Established on 8 June 2011, the Fetentaa Refugee Camp which is located in Berekum District of the Brong Ahafo Region of Ghana, was the second of three camps established in 2011 to shelter displaced Ivoirians fleeing the hostilities following the November 2010 Presidential elections held in Côte d’Ivoire.  The current population of the camp is 981 persons of concern (PoC).  This number is made up primarily of presumed Ivoirian nationals with a little over 1% being other nationals who were in Côte d’Ivoire at the time of the crisis.